montaža klima uredjaja

Osnovni saveti za montažu klima uređaja

1.Klimatizujte Vaš stambeni, poslovni i radni prostor na vreme, van letnjih vrućina i gužvi. Klimatizeri će moći da odvoje više vremena za Vas, uklopićete termin kada Vama odgovara i dobićete povoljnu cenu uređaja i usluga.

  1. Odlučite se za ovlašćen servis kojim će te dobiti profesionalnu montažu i ispoštovanu garanciju a ne samo najjeftiniju i nesigurnu varijantu.
  2. Pravilan odabir mesta montaže je prvi korak. Gledajte da Vam položaj klime koliko to situacija dozvoljava pokrije što veći deo stana a da klima uređaj ne duva direktno u Vas, kao i da spoljna jedinica ne smeta komšijama, prolaznicima. Izbegnite trošak ponovne montaže klime.
  3. Klima uređaj unutrašnja i spoljna jedinica treba da budu postavljeni u libeli i čvrsto utiplovani u zid ( postoje situacije kada su zidovi trošni pa treba obratiti posebnu pažnju ).
  4. Instalacija-cevovod treba da budu estetski lepo rešeni, crevo za odvod kondenzata treba da bude pod padom kako voda ne bi zastajala i vraćala se unutra. Estetski je lepše ako imate tehničkih mogućnosti i ako je stan u renoviranju instalaciju utopiti, uštemati u zid ili staviti ukrasne kanalice preko cevi. To su dodatni troškovi ali ne montirate klima uređaj sveki dan.
  5. Spoljna jedinica na hlađenju izduvava topao vazduh tako da mislite i o tome ako je klima npr. na terasi
  6. Pri montaži klime instalaciju treba vakumirati kako bi klima uređaj radio punim kapacitetom i imao duži radni vek.
  7. Crevo za odvod kondenzata treba usmeriti tako da ne smeta prolaznicima , komšijama.
  8. Prolazne rupe kroz zid treba zaštititi spolja i iznutra kako bi bilo estetski lepše, ne bi ulazili insekti i duvalo kroz njih.Spoljni deo instalacije treba zaštititi od uticaja sunca.
  9. Klima uređaj treba probati na hlađenju i grejanju, upoznati vlasnika sa rukovanjem, mogućnostima i održavanjem klima uređaja, overiti garanciju i redovno raditi godišnje servise.